Beter beleggen

Starten met beleggen tijdens corona, een goed idee?

08 June, 2020
Misschien overwoog u al voor de uitbraak van het coronavirus om te starten met beleggen? Of denkt u dat deze crisis opportuniteiten biedt, maar twijfelt u nog of dit het ideale moment is? Met dit artikel geven we u alvast enkele handvaten mee. En natuurlijk bekijken onze beleggingsadviseurs graag samen met u welke aanpak voor u het meest geschikt is.

Corona - een bedreiging …

De uitbraak van het coronavirus heeft een ongeziene impact op ons dagelijks leven en op onze economie. Heel wat bedrijven moesten hun activiteiten afbouwen of zelfs helemaal hun deuren sluiten. Deze algemene terugval zorgt wereldwijd voor minder investeringen bij bedrijven en een lagere consumptie bij consumenten. Als gevolg hiervan kleurden de beurzen eind maart dieprood …

… of net een opportuniteit?

Economen over heel de wereld zijn er echter van overtuigd dat we op een herstel van de markten mogen rekenen. De vraag is natuurlijk: hoe snel komt dat herstel er? Daarover zijn de meningen heel verdeeld. De meeste economen gaan ervan uit dat we minstens 2 à 3 jaar nodig hebben om terug op het niveau van begin 2020 te komen.

Er zijn vandaag heel wat onzekerheden die het tempo van dat herstel zullen bepalen:

  • Hoe snel krijgen we de pandemie onder controle en kunnen we opnieuw normaal aan de slag?
  • Hoe gaan de overheden de herlancering van de economie ondersteunen?
  • Welke reddingsfondsen zullen er opgericht worden, zullen ze groot genoeg zijn en wie gaat ze financieren?

De eerste initiatieven zijn er, maar het is te vroeg om een antwoord te geven op al deze vragen.

Vandaag beleggen? Hou deze 5 vuistregels in gedachten

Ja, u kunt vandaag zeker beginnen met beleggen. Ook al zijn het bijzondere tijden, met deze raadgevingen in het achterhoofd belegt u op een verstandige manier.

1. Zorg voor voldoende liquide buffer

Als eerste regel houdt u best voldoende liquiditeiten achter de hand om onvoorziene omstandigheden het hoofd te bieden. Doorgaans adviseren we 4 tot 6 maal uw netto gezinsinkomen aan te houden, en in deze onzekere tijden is een ruimere buffer zelfs aangeraden. Een nieuwe lockdown (light) en de bijhorende financiële gevolgen zijn immers niet uitgesloten. Beleg dus alleen geld dat u voor langere tijd kunt missen.

2. Bepaal uw financiële doelen

Denk goed na over wat u wilt doen met de centen die u wilt beleggen. Als u vandaag een som bij elkaar spaart om een grote aankoop te doen (zoals een nieuwe wagen), dan neemt u beter niet al te veel risico. Maar spaart u om uw levenstandaard te behouden wanneer u met pensioen gaat en hebt u nog 30 jaar te gaan? Dan kunt u meer risico overwegen, omdat de lange looptijd plotse grote ups-and-downs van de markten een stuk zal compenseren. Uiteraard blijft het ook in dit geval nodig om uw beleggingsstrategie regelmatig te herzien. Komt uw beleggingshorizon in zicht? Dan kan het aangewezen zijn om ook het risico te verminderen.

3. Bepaal uw beleggingshorizon

Niet alleen uw doelen bepalen is belangrijk. Ook wanneer u deze doelen wilt behalen, is van belang.

Hebt u een korte beleggingshorizon? Dan kiest u het best voor minder risicovolle producten. Hebt u meer tijd, dan kunt u gerust iets meer risico nemen. Schommelingen van de markt worden immers uitgevlakt.

Uw beleggingsstrategie bijstellen als uw beleggingshorizon nadert blijft wel van belang. Zo stelt u uw kapitaal en opbrengsten stelselmatig veilig en blijft u bijvoorbeeld niet zitten met een product met 100% aandelen wanneer er vlak voor uw pensioen een aandelencrisis uitbreekt.

4. Bepaal uw risicoprofiel

Vermijd slapeloze nachten en denk vooraf na over hoe u omgaat met mogelijke waardedalingen van uw beleggingen, en met welk verlies u eventueel kunt leven. Risicovollere producten (aandelen, maar ook bijvoorbeeld hoogrentende obligaties) reageren meestal feller op negatieve schokken (bijvoorbeeld een pandemie) dan defensievere producten, zoals staatsobligaties.

5. Zorg voor diversificatie in uw beleggingen

Het is nooit verstandig om al uw eieren in één mand te leggen. U zult de laatste weken bijvoorbeeld maar belegd hebben in aandelen van Shell, Exxon of andere spelers uit de oliesector … Door de kelderende vraag zijn de prijzen van een vat olie zelfs onder nul gedoken, met negatieve gevolgen voor de aandelen van olieverwerkende bedrijven. Het is dus belangrijker dan ooit om voor een belegging te kiezen die gevarieerd is samengesteld, en belegt in een breed spectrum van sectoren, regio’s en valuta.

Het dakfonds, toonbeeld van gespreid risico

Een dakfonds (fonds van fondsen) is hier een zeer goed voorbeeld van. Het is een fonds dat zelf samengesteld is uit verschillende fondsen, die op hun beurt dan weer in een waaier van verschillende aandelen, obligaties en andere financiële instrumenten uit allerhande sectoren, regio’s en valuta’s kunnen beleggen. Met dit product krijgt u dus een zeer goede spreiding, wat de risico’s beperkt.

Wanneer stap ik best in?

Staan de beurzen laag? Dan is het goed om in te stappen. U kunt dan meer deelbewijzen van een fonds kopen, en dat kan een toekomstig hefboomeffect teweegbrengen wanneer de markten terug zouden herstellen.

In de tweede helft van maart 2020 zakten de beurzen naar een dieptepunt. Nadien begonnen ze aan een traag en wispelturig herstel. Vandaag staan de beurzen nog steeds laag in vergelijking met begin 2020, en zou het interessant kunnen zijn om deelbewijzen van fondsen aan te kopen.

Zijn we nu definitief terug aan de opwaartse klim begonnen, of gaan we nog verdere terugvallen zien? Dat is moeilijk te voorspellen, zelfs voor experten.

Ons advies voor particuliere cliënten? Stap gespreid in en koop op verschillende tijdstippen deelbewijzen van een fonds. Daardoor investeert u de ene keer aan lagere koersen en de andere keer aan iets hogere koersen. Op die manier vlakt u uw gemiddelde aankoopkoers uit en vermijdt u vooral dat u alles op het foute moment belegt (zoals in januari 2020).

Dat gespreid beleggen kunt u bijvoorbeeld geautomatiseerd doen via een periodiek beleggingsplan zoals ons Future Invest Plan waar u maandelijks, trimestrieel, halfjaarlijks of jaarlijks een vooraf bepaald bedrag belegt. In onze flyer ‘Beleggen, voor elk wat wils’ leest u er alles over.

Doe een beroep op een specialist

Tot zover de theorie. U wilt nu graag aan de slag maar u weet niet goed hoe bovenstaande vuistregels toe te passen? Laat u dan begeleiden door een specialist. De beleggingsexperts van Nagelmackers helpen u de juiste keuzes maken. Ze volgen immers permanent de situatie op de financiële markten en maken u graag wegwijs in al onze verschillende beleggingsinstrumenten. Bovendien werken ze met de Personal Investment Assistant (PIA), een state-of-the-art software die hen ondersteunt om uw financiële draagkracht, doelen, risicoprofiel en beleggingshorizon te bepalen en u de juiste mix beleggingsproducten voor te stellen.

Wil je meer informatie over beleggen? Download ons uitgebreid dossier “Beginnen met beleggen” en leer hoe we samen uw beleggingsprofiel bepalen met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant.

Hoe bepalen we samen uw beleggersprofiel met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant? Lees het in ons uitgebreide dossier ‘Beginnen met Beleggen’.

Download het dossier

Uw persoonlijke financieel adviseur doet voor uw spaargeld wat uw huisarts doet voor uw gezondheid. Lees waarvoor u precies aanklopt bij zo’n specialist.

checkmark-circle chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up cross-circle eye linkedin linkedin lock search twitter youtube