Beter beleggen

Uw geld beleggen: zo doet u het goed!

20 April, 2020

Door de historisch lage rentevoeten op de spaarrekeningen gaan veel beleggers op zoek naar alternatieven om hun spaargeld te investeren. U misschien ook. Maar hoe weet u of u de juiste keuze maakt? Wij geven u alvast vier waardevolle tips.

1. Vraag om advies. Het is van essentieel belang dat u uw beleggersprofiel kent, begrijpt en naleeft.

Advies inwinnen kost niets en verbindt u nergens toe. Nochtans scheppen adviezen vaak meer duidelijkheid en maken ze het mogelijk om een beleggersprofiel op te maken dat overeenstemt met de verwachtingen en eisen van beleggers.

Het is bijgevolg cruciaal dat uw adviseur zijn ervaring aanwendt om voor u een evenwichtige portefeuille samen te stellen, die geschikt is voor u en rekening houdt met uw beleggersprofiel. Aarzel bovendien niet om uw beleggersprofiel indien nodig regelmatig te herzien.

2. Beleg op lange termijn

Beleg uw geld liever niet voor een te korte periode. Indien er onrust heerst op de financiële markten, moet u namelijk kunnen wachten tot deze tot rust komen en opnieuw aantrekken. Indien u op lange termijn belegt, daalt het risico gelinkt aan deze onrust sterk. Door op lange termijn te beleggen weet u namelijk zeker dat tijd uw bondgenoot is.

3. Spreid uw beleggingen

Indien u de risico’s gelinkt aan market timing wilt beperken, is het belangrijk dat u uw beleggingen spreidt. Door op regelmatige tijdstippen een vast bedrag te beleggen, ongeacht of de koersen hoog of laag staan, verkrijgt u op termijn een gemiddelde aankoopkoers. Zo daalt het risico dat u op het hoogtepunt van de markt belegt. U kunt indien u dat wenst bovendien zelf de fondsen kiezen naargelang uw plannen en dat steeds in overeenstemming met uw beleggersprofiel.

4. Combineer verschillende producten

Diversificatie is noodzakelijk om de risico’s te in te perken: het is sterk aangeraden om uw spaargeld te verdelen over meerdere beleggingen met verschillende risico’s, doelstellingen en looptijden.

Waarom is het beter om uw beleggingen te variëren?

  • De diverse soorten beleggingen zorgen op verschillende tijdstippen voor rendement. Ze reageren immers soms anders op internationale gebeurtenissen en op veranderende economische factoren zoals de rentevoeten, de wisselkoersen … Om deze situaties het hoofd te bieden is het dus een goed idee om voor variatie te zorgen.
  • Indien uw portefeuille weinig diversificatie omvat, bent u onnodig blootgesteld aan specifieke risico’s, die een buitensporige impact kunnen hebben op uw portefeuille. Door uw portefeuille te spreiden, kunt u de risico’s dus verkleinen ten opzichte van een slecht of onvoldoende gespreide portefeuille.

Wil je meer informatie over beleggen? Download ons uitgebreid dossier “Beginnen met beleggen” en leer hoe we samen uw beleggingsprofiel bepalen met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant.

Hoe bepalen we samen uw beleggersprofiel met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant? Lees het in ons uitgebreide dossier ‘Beginnen met Beleggen’.

Download het dossier

Nagelmackers is ervan overtuigd dat open architectuur de beste garantie is voor duurzame investeringen in kwaliteitsvolle beleggingen.

checkmark-circle chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up cross-circle eye linkedin linkedin lock search twitter youtube