Beter beleggen

Beleggen in obligatiefondsen: dit zijn de voordelen

20 April, 2020 - 2 min

Via obligatiefondsen kunt u zowel beleggen in obligaties van bedrijven als in obligaties van de staat. Bovendien bieden obligatiefondsen een aantal voordelen voor u als belegger. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Obligatiefondsen spreiden risico over meerdere uitgevers

Een obligatiefonds belegt gespreid in een brede selectie van obligaties van verschillende uitgevers uit verschillende sectoren, zodat het risico van uw fonds automatisch verdeeld wordt over alle uitgevers.

Een voorbeeld: stel dat een obligatiefonds 100 obligaties bevat en dat uitgever X binnen deze korf 2% vertegenwoordigt. Bij een eventueel faillissement van deze uitgever gaat 2% van het kapitaal dat u via dit fonds belegde in rook op. Maar dit hoeft geen ramp te zijn, aangezien u dit verlies compenseert met het rendement dat u haalt uit de andere obligaties in uw fonds.

Risico wordt gespreid over verschillende munten en sectoren

Behalve door diversificatie over meerdere uitgevers zorgen nog tal van andere factoren voor een spreiding van het risico. Zo is een fonds dat zowel obligaties in euro als obligaties in vreemde valuta bevat, veiliger dan een fonds dat alleen in vreemde valuta belegt. En is een fonds dat investeert in zeer uiteenlopende sectoren stabieler dan een fonds dat zich op slechts één specifieke sector richt. Kortom: hoe gespreider en evenwichtiger het fonds, hoe beter u zich indekt tegen risico’s.

Makkelijk verhandelbaar

Obligatiefondsen zijn gemakkelijk verhandelbaar: de meeste noteren dagelijks en bij verkoop van uw fonds ziet u uw geld vaak binnen de week terug. Bovendien kunt u kiezen voor obligatiefondsen met coupon en met kapitalisatie, waarbij de beleggingsopbrengsten onmiddellijk aan het kapitaal van het fonds worden toegevoegd en herbelegd.

Gemoedsrust voor de belegger

Maar bovenal bieden obligatiefondsen een hoge graad van gemoedsrust. U hoeft namelijk niet elke dag de markt in de gaten te houden om de juiste beleggingsbeslissing te nemen, dat doen de fondsbeheerders gewoon in uw plaats.

Wil je meer informatie over beleggen? Download ons uitgebreid dossier “Beginnen met beleggen” en leer hoe we samen uw beleggingsprofiel bepalen met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant.

Hoe bepalen we samen uw beleggersprofiel met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant? Lees het in ons uitgebreide dossier ‘Beginnen met Beleggen’.

Download het dossier

Er zijn nog veel gezinnen die een groot deel van hun vermogen op een spaarrekening zetten. In dit artikel leest u waarom dat geen goed idee is.

checkmark-circle chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up cross-circle eye linkedin linkedin lock search twitter youtube