Beter beleggen

Waarom sparen geen goed idee is

20 April, 2020

Sparen levert al sinds 2008 zo goed als niets op. Na de financiële crisis besliste de Europese Centrale Bank immers om de rente tot een historisch laag peil te duwen. Toch zijn er nog veel gezinnen die een groot deel van hun vermogen cash beleggen. In dit artikel leest u waarom sparen geen goed idee is.

Cash brengt al jaren weinig op. De Europese Centrale Bank (ECB) besliste in de naweeën van de crisis van 2008 om de rente tot een historisch laag peil te duwen. Het massale opkoopplan van Europese obligaties duwde de lange rente in veel Europese landen tot onder het vriespunt. Dat was uiteraard nefast voor investeerders die leefden van rente. Coupons van obligaties werden gedecimeerd en de rente op het favoriete spaarboekjes zit al jaren tegen 0%. Cash aanhouden bracht jaren geleden nog iets op, maar de situatie is helemaal veranderd. De Belg ontspaart zelfs na inflatie. Vanuit het standpunt van kapitaalopbouw is cash aanhouden ronduit een slechte belegging en bieden andere beleggingsvormen een beter alternatief.

Market timing is risky business

Cash wordt vaak aangehouden door investeerders die een aandelencorrectie vrezen. De beursdalingen van 2001, 2002 en 2008 hebben bij veel beleggers een afkeer tegenover aandelen opgewekt. Is het een oplossing om de cashpositie te proberen verhogen tijdens een beursdaling en opnieuw in aandelen te investeren wanneer de beurs aantrekt? Een recente studie van Wim Antoons, in samenwerking met The Brandes Institute, toont de gevaren van market timing aan. Beleggers die verkopen als de beurs daalt, verkopen dikwijls te laat en stappen nadien in als de beurs al gevoelig hoger staat. Vooral het missen van de rebound meteen na de beursdaling is de reden voor het lagere gerealiseerde rendement. Bovendien betekent meer traden meer taksen en kosten, wat sowieso het rendement verlaagt.

Langetermijnbeleggen vereist langetermijndenken

Beurzen schommelen dagelijks en dalende aandelenkoersen maken deel uit van beleggen. De Amerikaanse beurs realiseerde van 01/01/1961 tot en met 31/12/2016 een jaarlijks rendement van 9,94% per jaar (USD). We spreken hier over 14.096 handelsdagen. Als we het rendement van de 81 beste handelsdagen wegnemen, blijft er een luttel jaarrendement over van 0,03%. Dit mooie rendement van 9,94% werd dus gerealiseerd op 0,57% van alle handelsdagen op de beurs. Het geeft aan dat de beurs 99,5% van de tijd schommelt en u zeker geïnvesteerd moet zijn op deze beste handelsdagen. Succes!

Door het lage rendement is cash geen goede investering als u kapitaal wilt opbouwen. Geduldig investeren in aandelen en obligaties is een veel betere strategie. Daarbij moet u als belegger wel de volatiliteit van aandelen en obligaties kunnen verdragen en niet proberen om de markt te timen. Uiteraard is een liquide buffer wel nuttig om onvoorziene kortetermijnuitgaven te kunnen financieren.

De volledige tekst leest u op www.brandes.com/institute (Engels).

Wil je meer informatie over beleggen? Download ons uitgebreid dossier “Beginnen met beleggen” en leer hoe we samen uw beleggingsprofiel bepalen met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant.

Hoe bepalen we samen uw beleggersprofiel met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant? Lees het in ons uitgebreide dossier ‘Beginnen met Beleggen’.

Download het dossier

Obligatiefondsen bieden een aantal voordelen voor u als belegger. Welke? Dat leest u in dit artikel.

checkmark-circle chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up cross-circle eye linkedin linkedin lock search twitter youtube