Beter beleggen

Beleggen: 4 goede redenen om er vandaag mee te starten

20 April, 2020

'Beleggen, is dat nu wel verstandig?' U hebt zich die vraag vast ook al gesteld. Omdat de rentevoeten op uw spaarboekje historisch laag zijn, bijvoorbeeld. Ons antwoord is volmondig ja! In dit artikel geven we u alvast 4 uitstekende redenen waarom beleggen een prima alternatief is voor sparen.

1. Beleggen, om uw vermogen te doen renderen

De spaarboekjes brengen al enige tijd niet veel meer op. Het is uiteraard belangrijk een kleine reserve aan te houden om onverwachte uitgaven op te vangen, maar ook zoeken naar een beter rendement voor het spaargeld dat u kunt missen heeft zo zijn belang. Beleggen in fondsen kan op lange termijn namelijk een hoger potentieel rendement opleveren.

Goed nieuws: zelfs met weinig geld kunt u al beleggen

Hebt u de mogelijkheid om regelmatig te sparen, ook al zijn de bedragen beperkt, dan kunt u in principe ook beginnen beleggen. Houd daarbij rekening met uw beleggersprofiel, dat onder meer bepaalt hoeveel risico u kunt nemen. Lees daarover ons artikel 'Beleggingsadvies op maat'. Het is bij Nagelmackers vanaf 50 EUR per storting al mogelijk om in te tekenen op een beleggingsplan.

2. Beleggen, om uw vermogen te diversifiëren

'Al zijn eieren niet in één mand leggen'. Dat is een gezegde dat voor uw vermogen volledig tot zijn recht komt. Spreiding is immers noodzakelijk om de risico’s te beperken: het is raadzaam uw spaargeld te verspreiden over meerdere beleggingen met verschillende risico’s, doelen en vervaldata.

Waarom?

  • De verschillende soorten beleggingen renderen niet op hetzelfde moment. Ze reageren namelijk anders op gebeurtenissen wereldwijd en op veranderingen in economische aspecten, zoals de rentevoeten, de wisselkoersen … Dankzij een goede diversificatie biedt u die uiteenlopende situaties het hoofd.
  • Is uw portefeuille niet gediversifieerd, dan bent u onnodig blootgesteld aan een specifiek risico. Dat risico zou een overdreven impact kunnen hebben op uw portefeuille. Diversificatie vermindert dus het risico ten opzichte van een slecht of weinig gediversifieerde portefeuille.

3. Beleggen, om de risico’s te spreiden

U bent voorzichtig ingesteld en risico’s schrikken u af. Tot op heden nam u genoegen met een spaarrekening. Beleggingen zijn dan wel risicovoller dan spaarboekjes, maar er bestaat een batterij aan fondsen, ook voor de meest defensieve beleggers. Laat uw beleggersprofiel opmaken zodat u weet welke investeringen geschikt zijn voor u. En lees zeker eens ons artikel 'Hoe kiest u de beleggingen die bij u passen?'.

Onthoud echter dat risico en rendement hand in hand gaan: hoe meer risico u bereid bent te nemen (concreet betreft het het risico op een daling van de waarde van het belegde kapitaal wanneer het rommelt op de markten), hoe groter het potentiële rendement … De gouden regel blijft dus om te overleggen met uw adviseur.

4. Beleggen, om de kennis van deskundigen te benutten

U kunt uiteraard zelf leren hoe beleggen, maar dat neemt veel tijd en energie in beslag en vereist de nodige kennis van zaken en een goede stressbestendigheid. Waarom beslist u niet om eerder te beleggen in een fonds dat overeenstemt met uw profiel en dat beheerd wordt door een beheerder die over de nodige kennis en deskundigheid beschikt?

Bij Nagelmackers hebben we deskundigen in huis die de beschikbare fondsen op de markt selecteren op basis van 2 pijlers: value investing en de 7P-methode. Zo commercialiseren we enkel de fondsen die op basis van die aanpak als beste naar voren komen. Op die manier weet u zeker dat de fondsen die wij u aanraden op basis van uw beleggersprofiel steeds correct beheerd worden door echte professionals.

Wil je meer informatie over beleggen? Download ons uitgebreid dossier “Beginnen met beleggen” en leer hoe we samen uw beleggingsprofiel bepalen met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant.

Hoe bepalen we samen uw beleggersprofiel met behulp van PIA, onze Personal Investment Assistant? Lees het in ons uitgebreide dossier ‘Beginnen met Beleggen’.

Download het dossier

Nagelmackers is ervan overtuigd dat open architectuur de beste garantie is voor duurzame investeringen in kwaliteitsvolle beleggingen.

checkmark-circle chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up cross-circle eye linkedin linkedin lock search twitter youtube